Dette indhold er sponsoreret.

Vi har meget at takke naturen for. Ja, vi er jo sådan set en del af naturen, så hele vores eksistens er selvfølgelig et tak værd. Men derudover – på et lidt mindre filosofisk plan – rummer naturen mange gaver til os mennesker. Eksempelvis ædelsten, som vi ynder at pryde os selv med; særlige metalarter som vi kan producere diverse nyttige genstande af; og perler. Man glemmer det måske i farten, men perler er også et produkt af naturen.

En undergruppe her er ferskvandsperler, som produceres af muslinger, der lever i saltvand. Ferskvandsperler bruges til produktion af smykker, og køber du en halskæde med ferskvandsperler, får du altså et meget fint produkt, som, du tilmed kan være sikker på, er unikt.

Vi er blevet herre over den utrolige proces

Oprindeligt har man høstet ferskvandsperler dér, hvor man kunne finde ferskvandsmuslinger. Det kunne man førhen mange steder på vores breddegrader, men desværre har vi mennesker som bekendt også på dette område spillet en uheldig rolle i forhold til naturens økosystem. Det meste ferskvand i nærheden af, hvor mennesker lever, er uheldigvis blevet så forurenet, at der ikke forefindes disse fantastiske muslinger, som laver ferskvandsperler.

Til gengæld er det lykkes os mennesker – naturligvis, fristes man til at sige – at efterligne de utrolige kræfter, som Moder Jord har. I dag produceres der nemlig de såkaldte kulturferskvandsperler, der, i modsætning til naturferskvandsperler, fremstilles under kunstige forhold.

Forholdene, der kræves for at fremstille ferskvandsperler, er dog ikke mere kunstig, end at der skal bruges rigtige muslinger for at få frembragt de fantastiske perler. Der skal til gengæld sørges for, at miljøet er aldeles rent og ikke forurenet. Ellers vil muslingerne simpelthen ikke lykkes med at producere perlerne.

Processen inde i muslingen er ret utrolig. I naturen er det fremmedelementer, der finder vej ind i muslingen, som er den udløsende faktor i forhold til at få igangsat processen. Som forsvarsmekanisme begynder muslingen nemlig at fremstille stoffer, der i sidste ende – og gerne efter to til syv år – bliver til en smuk ferskvandsperle.

Kulturferskvandsperler, der altså fremstilles med menneskers hjælp, bliver som nævnt også til inde i en musling. Miljøet er dog præget af mennesker, og det er også mennesker, der foretager et indgreb i den enkelte musling. Her bliver der indsat en perlemorskugle, som altså sætter hele processen i gang.

De er til at betale

Almindelige ferskvandsperler, hvoraf de mest udbredte selvsagt er kulturperler, er sjældent ret dyre. De dyreste perler er blevet handlet til et par tusinde amerikanske dollars. De er dog ret udbredte i de fleste smykkebutikker, og her finder du dem altså til mere spiselige priser. Du kan således sagtens finde smykker med ferskvandsperler til et par hundrede kroner. Ferskvandsperler er oftest betegnet som barokke perler. Dette begreb dækker over, at formen på perlen er asymmetrisk. Det giver et mere naturligt udtryk og er meget moderne.