Man skal altid være forsigtig, når man arbejder med elinstallationer. I de fleste danske hjem finder man skjulte fejl på elinstallationerne, som kan lede til brand og elulykker. Vi kommer her med nogle gode råd til at sikre din bolig og dig selv imod brand og elulykker. 

Hvordan ved jeg om mit hjem er sikkert?

Der kan være nogle tegn på at elinstallationerne ikke er sikre i boligen. Måske oplever du at dine stikkontakter bliver varme, at dine lys blinker, at dit fjernsyn knitrer, at dine sikringer springer uden grund, eller at dit HFI-relæ slår fra indimellem. Det er især et problem i ældre og gamle bygninger, hvor elinstallationer ikke er blevet gennemgået i lang tid. Gamle bygninger kan have et utal af ledninger og slidte elinstallationer, som udgår en stor brandfare for alle i bygningen. 

Bor du til leje, skal du kontakte din udlejer omgående, hvis du har mistanke om at der er problemer med elinstallationer. Ejer du selv ejendommen, kan du gennemgå alle dine elinstallationer med et elsynskema. Sikkerhedsstyrelsen har en grundig vejledning, hvor du bliver taget igennem hele processen fra start til slut.

Det er en omfattende opgave, og hvis du er i tvivl eller ønsker at udføre opgaven selv, kan du få udført et elsyn af dine elinstallationer af en elektriker i Aalborg.

Grundet for et elsyn er at finde typer af installationer, som ikke længere er lovlige eller overholder kravene for sikkerhed i forhold til installationsbekendtgørelsen.

 

Hvad skal jeg vide inden jeg laver gør det selv el arbejde? 

Inden du går i gang, skal være sikker på at de opgaver du udfører, må laves uden autorisation. Sikkerhedsstyrelsen har en lang række af opgaver du selv må udføre, som: 

  • Skifte en afbryder
  • Trække ledninger
  • Tilslutte et køleskab
  • Tilslutte komfur, ovn og emhætte
  • Montere lamper
  • Skifte en opvaskemaskine
  • Skifte en stikkontakt
  • Skifte en stikprop
  • Skifte en ventilator
  • Installere vaskemaskine og tørretumbler

Er din opgave ikke på listen, kræver opgaven med stod sandsynlighed autorisation fra en elinstallatør. Når du er sikker på, at du selv må udføre opgaven, er der nogle gode sikkerhedsregler du skal forholde dig til. For at undgå stød, når du udfører dit elarbejde, skal du slukke helt for strømmen, inden du starter. Afbryd strømmen i din måler- eller gruppetavle og kontrollér at lyset er slukket på det pågældende sted. Tag forbehold for at andre ikke tænder for strømmen, som at fjerne eventuelle sikringer.

For at være helt sikker på at strømmen er afbrudt, kan du kontrollere at der ikke er nogen spænding i arbejdsområdet med en spændingstester eller en polsøger. 

Du er nu klar til at udføre dit gør-det-selv-arbejde, som f.eks. at udskifte stikpropper og sætte lamper op.