Skal du finde et nyt spisebord til dit hjem, men har svært ved at gennemskue, hvad du skal gå efter? Udvalget af spiseborde er enormt, og der findes mange lækre modeller derude. Men hvilket materiale skal man vælge og hvilken størrelse og form passer bedst til din spisestue? Læs med her, hvor vi guider dig til, hvad du skal have med i tankerne, når du skal finde et nyt spisebord. Mangler du inspiration, kan du desuden tage et kig hos Luxo Living, som har et stort udvalg af smukke designer spiseborde.

Overvej materialet – det skal matche din livsstil

Spiseborde kommer i mange forskellige materialer, som giver hver deres udtryk. Hvad du skal vælge kommer både an på din smag, men i høj grad også dit behov og livsstil. Spiseborde i massiv træ er smukke og er de sidste år blevet enormt populære i de danske hjem. Ønsker du dig brændende et plankebord, skal du være opmærksom på, at det kræver noget vedligeholdelse i form af slibning og olie i ny og næ. Det er måske heller ikke det bedste valg til småbørnsfamilier. Her vil en bordplade i linoleum eller MDF være langt nemmere at vedligeholde og kræver kun en fugtig klud.

Materialevalget er i høj grad en smagssag, og kommer også meget an på din øvrige indretning. Spisebordet er trods alt et ret stort møbel, og det er derfor også vigtigt at materialet harmonerer med resten af dine møbler. Husk også at materialet på bordbenene har en betydning, og kan gøre en stor forskel for det samlede udtryk. Har du eksempelvis spisebordsstole med sorte metalben, kan du med fordel finde ben til spisebordet i samme look.

Stort eller lille spisebord?

Rummet sætter en naturlig begrænsning for, hvor stort dit spisebord bør være. En god grundregel er, at der skal være omkring 110-120 cm fra bordets kant til væggen. På den måde er der plads til at alle kan komme ind og ud.

Du bør også have i tankerne, hvor mange i til daglig skal sidde rundt om bordet. TIl hverdag bør i som minium have 65 cm hver, hvor man til fester godt kan sidde lidt tættere. Bredden på spisebordet bør ikke være mindre end 90 cm, da der så vil blive meget trangt.

Vælg et spisebord med udtræk eller tillægsplader, hvis du gerne vil have mulighed for flere siddepladser, når i har gæster.

Rundt, firkantet eller ovalt spisebord?

De runde borde er begyndt at blive utroligt populære, og med god grund. De giver nemlig anledning til mere socialt samvær, da ingen sidder for enden og har svært ved at være en del af samtalen. De runde borde er også gode, hvis du har en lille spisestue, da det ikke har nogle hjørner.

Til gengæld kan de firkantede og rektangulære spiseborde være lettere at indrette med, da de kan stilles op af en væg. Har du svært ved at vælge mellem rundt og firkantet, kan du også vælge et ovalt spisebord, der kombinerer nogle af fordelene ved begge.